Hieronder vind je een stappenplan en handige tips voor het aanbrengen van raamfolie. Onder raamfolie valt het zelfklevend raamfolie, het statisch hechtende raamfolie en het zonwerende raamfolie. Voor al deze raamfolies geldt de volgende handleiding.
Wat heb je nodig voor het aanbrengen van raamfolie?
– Rolmaat of liniaal
– Rakel
– Niet watervaste viltstift of afplak tape
– Stanleymesje
– Spons, plantenspuit met water en een druppel afwasmiddel
Stap 1: Het folie op maat snijden of knippen
We beginnen met het op maat snijden van het raamfolie.Dit kan door middel van een scherp stanleymes of een schaar. Bepaal eerst de breedte en eventueel de hoogte van het te beplakken raam. Snij vervolgens het folie op maat. Wij adviseren je om het raamfolie 1 a 2 centimeter breder af te snijden dan dat je hebt opgemeten. Zo weet je zeker dat het raamfolie breed genoeg is en bovendien kan je eenvoudig met een scherp mesje het teveel aan raamfolie wegsnijden.
Stap 2: Maak het raam schoon en vetvrij
Voordat je het raamfolie aanbrengt op het raam, dient eerst de ruit aan de binnenzijde goed schoon en vetvrij gemaakt te worden. Raamfolie hecht namelijk veel beter als de ruit schoon en vetvrij is. Met een grondige schoonmaak voorkom je dat vuil en stofdeeltjes tussen het raam en het raamfolie terechtkomen. Je krijgt je ramen perfect schoon met een glascleaner of gewoon met een beetje warm water en een scheutje ammoniak.
Stap 3: Nat plakken of droog plakken?
Afhankelijk van het soort raamfolie geven wij je de volgende tip:
– Statisch raamfolie:
Statisch folie hecht het beste met water. Sprenkel met een plantenspuit je raam goed nat. Het folie hecht namelijk door statische electriciteit in combinatie met water.
– Zelfklevend raamfolie:
Zelfklevend folie hecht zonder water. Echter adviseren wij je toch om met een plantenspuit je raam nat te maken, alvorens je het folie op het raam gaat plakken. Zolang er namelijk water tussen het raam en het folie zit, is het folie nog te verschuiven of los te halen wanneer het scheef of niet naar wens is geplakt. Gebruik je geen water? Dan moet je in één keer goed plakken.
– Zonwerend raamfolie:
Zonwerend folie is een erg dun folie. Wij raden je aan om vóór het aanbrengen van het zonwerende folie, eerst het raam goed nat te maken. Je zult zien dat het plakken straks veel makkelijker gaat. Heb je het statische zonwerende folie gekocht? Volg dan het advies van ‘statisch raamfolie’ op.
Stap 4: Beschermlaag deels verwijderen
Om het raamfolie te kunnen plakken dien je het schutvel eraf te halen. Bij het zelfklevende folie is dit vrij eenvoudig. Bij het statische raamfolie en het zonwerende folie is dit wat lastiger. Gebruik hiervoor twee kleine stukjes plakband. Neem een hoekje van het folie. Plak één klein stukje plakband aan de bovenzijde en klein stukje plakband aan de onderzijde. Trek voorzichtig de plakbandjes uit elkaar en de beschermlaag zal loskomen van het raamfolie.
Wij raden je aan om niet meteen de gehele beschermlaag van het folie te halen. De kans bestaat namelijk dat het raamfolie aan elkaar gaat kleven. Bovendien kunnen er stofdeeltjes aan het folie gaan hechten. Verwijder slechts een klein stukje van de beschermlaag en duw vervolgens het folie tegen het raam.
Stap 5: Raamfolie op raam aanbrengen
Verwijder een klein stukje van de beschermlaag (circa 8 tot 10 centimeter) en duw vervolgens het raamfolie tegen het raam. Begin in een hoek en ga vervolgens verder. Zorg ervoor dat het folie strak tegen het raam komt. Doordat je het raam met water hebt nat gemaakt, is het folie nog eenvoudig te verschuiven. Het aanbrengen van raamfolie is een eenvoudig, maar secuur karwei. Wij adviseren je daarom om dit bij voorkeur met twee personen te doen.
Stap 6: Overtollig water wegvegen
Zodra het raamfolie naar wens is aangebracht, moet het overtollige water dat tussen het raam en het folie zit weg worden gehaald. Dit doe je met een rakel, een bankpasje of theedoek. Strijk met de rakel over het folie vanuit het midden naar de zijkanten. Strijk zo het water en de eventuele luchtbelletjes weg. Het is onmogelijk om al het water weg te strijken, dus in het begin zul je zo hier en daar nog wat witte plekjes in het folie zien. Deze plekjes zullen verdampen en na verloop van tijd verdwijnen.
Stap 7: De afwerking
Nu het raamfolie is aangebracht kun je, indien dit van toepassing is, het overtollige raamfolie met een stainleymesje weg snijden. Mochten er na enkele weken nog kleine luchtbelletjes in het folie zitten? Dan kun je deze met een naaldje doorprikken.